Disoh Logo

De meest voorkomende hosting termen

CPU, resources, geheugen, databases. Veel voorkomende termen als het gaat om webhosting. En ik hoor je denken: 'Ik wil gewoon mijn website online hebben, wat moet ik kiezen?'. Het klinkt allemaal moeilijker dan het lijkt. In dit artikel vertellen we je graag iets meer over veel voorkomende termen.
Vrouw kijkend naar codes op computer

Wat is een server?
Jouw website draait op verschillende servers. Grote en zware computers die gemaakt zijn om heel veel dingen tegelijk te kunnen. Het is in feite een hele grote rekenmachine waar je tegelijkertijd wel duizenden rekensommen op kan maken. Op deze server staan de bestanden van je website. Denk aan afbeeldingen, tekst, maar ook je mailadressen.

Iedere keer als iemand naar jouw website gaat, dan maakt diegene op de achtergrond verbinding met deze server. De server ‘levert’ als ware al deze bestanden op het apparaat van diegene die jouw website bezoekt. Het is daarom dus belangrijk dat je website op een snelle server staat, het liefst ook zo dicht mogelijk in de buurt. Want als al die bestanden bijvoorbeeld in Australië zouden staan, dan duurt het langer voordat al die bestanden geleverd kunnen worden aan de bezoeker. De afstand is veel groter, en daarom dus ook de laadtijd.

Webruimte
De naam zegt het eigenlijk al. Webruimte is de hoeveelheid ruimte die je krijgt om bestanden op te slaan. Als je 5GB webruimte hebt, dan kan je dus voor 5GB aan afbeeldingen opslaan.

5 GB aan webruimte staat gelijk aan ongeveer 2400 afbeeldingen. Redelijk wat dus!

Databases
Sommige websites vereisen ook een database. Meer dan je denkt, en wellicht ook die van jou. WordPress websites gebruik standaard een database. Een database is niks meer dan een plek waar alle data van een website in staat. Alle teksten bijvoorbeeld. Het is een centrale plek met alle belangrijke informatie die nodig is om een website te laden.

Dataverkeer
Deze naam verklapt het stiekem ook een beetje. Dataverkeer is het aantal data dat je mag versturen en ontvangen. Vergelijk het met een abonnement van je mobiel. Als je 1 GB aan dataverkeer hebt, dan betekend het dat je website 1 GB aan data mag versturen en ontvangen. Stel: alle bestanden op je website zijn samen 500 MB, dan kunnen er dus maximaal 2 bezoekers op jouw website komen voordat je dataverkeer op is.

Iedere bezoeker haalt namelijk jouw bestanden op (zoals hierboven beschreven). Op het moment dat beide bezoeker 500 MB aan data ophalen, dan zit je aan 1 GB en ben je dus over je dataverkeer. Maar, geen paniek. Bij Disoh heb je onbeperkt dataverkeer. Hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

SSL certificaat
Een SSL certificaat is het slotje dat voor een domeinnaam staat in de adresbalk. Dit geeft aan dat je op een veilige website zijn. Webshops in Nederland die persoonsgegevens verzamelen zijn verplicht om een SSL certificaat te hebben.