In een snel antwoord: yup! Je kan er zelf iets aan doen.tweestapsverificatie De meeste tips zijn vanzelfsprekend, maar als je er over nadenkt dan kan het vaak nog wel iets beter. Daarom de 5 beste tips voor het veilig houden van je website.
- Een ijzersterk wachtwoord
Klinkt makkelijk toch? Nou, dat is juist niet de bedoeling. Het moet niet makkelijk klinken. Stel: je hebt een website over lachende apen. Als jouw wachtwoord ‘lachendeaap123’ is, dan is het voor hackers te makkelijk om naar binnen te komen. Dat moet je natuurlijk niet hebben.
Zorg er dus voor dat je wachtwoord helemaal niks te maken heeft met het onderwerp van de website. Zorg er ook voor dat er in je wachtwoord geen enkele vorm van jou zit. Dus: geen naam, geen huisdier, geen geboortedatum. Nada, noppes.
Wat dan wel? Eigenlijk alles wat daar niet onder valt.
– Gebruik veel tekens
– Gebruik altijd een cijfer, hoofdletter en een speciaal karakter
– Wees creatief - Update, update, update
Gebruik je een CMS? Bijvoorbeeld WordPress, Joomla of Magento? Zorg er dan voor dat je iedere week checkt voor updates. Het is heel eenvoudig, en het zorgt ervoor dat je website veiliger blijft. Plugins en thema’s ontvangen met regelmaat updates. Hoe sneller jij update, hoe veiliger de website. Een oude versie van een plugin kan ‘gekraakt’ worden, of er kan zelfs een lek inzitten. Daardoor kunnen hackers makkelijk naar binnen. Updaten dus! - Gebruik een SSL certificaat
Een SSL certificaat is zorgt ervoor dat je website over een https-verbinding gaat. Een versleutelde verbinding. Het zorgt ervoor dat wachtwoorden en andere gegevens versleutelt over het internet gaan. Je computer maakt verbinding met onze server op het moment dat je gegevens gaat versturen. Heb je geen SSL certificaat? Dan kan de hacker op het moment dat je wat gaat versturen de verbinding ‘onderscheppen’. Dan heeft ‘ie direct je wachtwoord.
Heb je wel een SSL certificaat? Dan kan die het alsnog onderscheppen, maar dan heeft de hacker een lange reeks aan letters, cijfers en karakter. Daar kan die helemaal niks mee.
Een SSL certificaat is helemaal gratis en aan te maken in de beheeromgeving van je webhosting. - Maak gebruik van tweestapsverificatie
Tegenwoordig hebben alle systemen het wel: tweestapsverificatie! Je stelt het makkelijk in. Bijvoorbeeld bij WordPress: als je dan inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord, dan moet je ook een code invoeren als de gegevens kloppen. Deze codes ontvang je op je telefoon (of mail). Iedere keer als je inlogt heb je een nieuwe code nodig. En die code heb alleen jij. Dus: wordt je alsnog gehackt? Dan kan de hacker niet verder, want die heeft jouw code nodig. - Maak back-ups
Bij alles wat je digitaal doet is het belangrijk. Back-ups maken. Stel dat je wordt gehackt, of als je zelf een fout maakt. Dan heb je altijd nog een back-ups. Wij maken standaard back-ups van je website, iedere dag weer. Heb je een fout gemaakt? Dan zet je een oude versie van je website met een druk op de knop weer terug.
Vanaf nu kan je deze tips toepassen bij al je websites en webshops. Dit zijn de makkelijkste tips die je direct kan toepassen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Heb je een gehackte website en geen back-up? Vaak kan je dan alsnog de hack verwijderen. Neem contact op met onze afdeling klantgeluk als jij niet meer bij je website kan.